Cambodjansk mad

Cambodjansk mad. Ja, hvad er det lige? Hvad er forskellen mellem de forskellige asiatiske lande og deres mad?

Thai mad kan tit forekomme lidt stærkt fordi de bruger meget chili. Vietnamesisk mad bærer ofte tegn af de mange friske krydderurter som de bruger. Men hvad er Cambodjansk mad?

Det kan være sur sød, bitter, saltet, frisk, og bærer ofte smag af prahok, kaffir lime blade, galangel rod, citrongræs og tamarind. En smagsoplevelse for alle sanserne.

Cambodjansk mad kan dateres tilbage til før portugiserne ankom til Asien, og da det var dem der introduceret chilien til denne del af verden, vil du ikke finde meget af det i det cambodianske køkken. De bruger skam chili, men oftest er det serveret ved siden af i en lille skål sammen med soja sauce.

Ferie i Cambodja

Hvis man er på ferie i Cambodja er der rig mulighed for at besøge et af de lokale markeder, som altid er at finde i enhver by. For Cambodjanerne starter dagen oftest med en tur til det lokale marked hvor der bliver handlet ind.

Her forhandles alt, fra frisk til tørret, dødt til levende, og det er et paradis når det komme til udvalg af eksotiske frugter, krydderurter samt grøntsager. Men det er ikke for sarte sjæle…

 

Selvom kødet hænger frit fremme er det super frisk da det er slagtet natten før

Tørret fisk og kød er der masse af på det lokale marked

Kødet hænger i solen,- ænder og kyllinger der er bundet om fødderne – stadig i live, dybstegte edderkopper, pølser, æg med fostre, tørret fisk, samt mange andre mærkværdige og spændende ting.

Det er farverigt, det er livligt og det er ofte total kaos, især tidlig om morgenen…

Et typisk Cambodjansk marked er inddelt i sektioner, for at gøre det nemmere at finde hvad man leder efter (Når man først ved hvor man skal starte med at lede)

Der er fiskehjørnet, hvor de lyder af klappende gummistøvler, fisk der spræller, fiskekvinder der handler, der er liv og en råhed som kommer fra havet. Alt er frisk og fangen natten før, og det meste er stadig i live.

Frisk frugt – det bliver ikke bedre end dette!

Frugt afdelingen er et syn for guder. Bunkevis af friske frugter, mange lokalt groet og noget importeret fra nabolandene. Der er bananer i alle størrelser og afskygninger, rambutan, mango, papaya, ananas, longen, angostene, pomelo, granatæbler, pærer, druer, durian, jackfrugt, kokosnødder, samt mange andre afhængelig af årstiden.

Synet er vidunderlig og for et par dollars får man en OK stor pose med lidt af hvert.

På disse markeder kan man finde alt hvad hjerter begære. Ikke kun mad, men også tøj, skønhedsprodukter, reservedele til motocycklen, alt hvad man har brug for.

En oplevelse for sanserne som er svær at finde andre steder.

Den bedste tid at besøge disse markeder syntes jeg er midt om dagen, jeg ved godt det er der det er varmest, men det er på det tidspunkt de spiser frokost samt holder siasta så der er ikke mange andre, og det er lettere at komme rundt. Varm og svedig? så stop ved en af de små boder og få et glas frisk appelsin juice eller en iskaffe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *